Går det att minska klimatavtrycket drastiskt – samtidigt som du bygger exklusivt och för alla plånböcker? Svar: Ja.
Möt företaget som slagit Europa-rekord i höghus av massivt trä.
På långt håll ser kvarteret ut som ett av alla eleganta nybyggen som rest sig upp i de svenska städerna på senare år. Glittrande sjöutsikt, generösa balkonger och sobra färger utmärker projektet Geologen i Växjö.
Men den som tittar lite närmare märker något mer. Lägenheterna – från smarta ettor till fyror med dubbla uteplatser – har ovanligt stora inslag av trä. I kombination med fönsterbrädor av natursten och smäckra smidesräcken.
Faktum är att hela åttavåningsstommen – förutom parkeringsgarage i källarplan samt plan 1 – är byggd i massivt trä, berättar entreprenadingenjör Rebecka Dahlström på GBJ Bygg AB som står bakom projektet.
– Vi tog ett strategiskt beslut för fem år sedan att bygga hållbart. Inte för att det är trendigt, utan för att vi alla måste gå åt det hållet, säger Rebecka.
Hon är en av många i släkten Dahlström som är med och driver familjeföretaget GBJ Bygg AB. Men det 75 år gamla företaget är inte längre enbart en affär för den närmaste kretsen. Från basen i Växjö har GBJ expanderat till Jönköping, Göteborg samt flera andra orter. Byggverksamheten består förutom av entreprenadverksamhet även utav byggservice, markentreprenader m.m.
I bostadsprojekten startar projektet redan vid markförvärv, och fortsätter sedan med utveckling av detaljplaner, markberedning, framtagande av projekt, och bostadsförsäljning. GBJ Bygg förvaltar och äger även hyresfastigheter. Numera arbetar över 250 anställda i bolaget och omsättningen 1,9 miljarder kronor närmar sig två miljarder.
– Som familjeföretag gillar vi att ta ansvar. Vi sköter försäljningen av våra bostäder själva i Växjö med omnejd och vi vill bygga byggnader som gör våra kunder så nöjda att vi kan se dem i ögonen när vi möter dem på stan.
Parallellt med satsningen på hållbarhet gjorde GBJ ett annat omtag för några år sedan. Bolaget beslutade att anlita Elon för vitvarorna.
– Vi var lite tveksamma när Elon först hörde av sig. Men när vi sedan fick se att de tar ansvar för hela affären, även installationen, då var det ingen tvekan längre, säger Rebecka.
Det visade sig att Elon inte bara blev en leverantör av vitvaror. Utan en partner som hon kunde resonera med kring frågor som hållbarhet, lokalt kundbemötande och personliga tillval.
– Vi är ju båda företagare och affärsutvecklare, så det har varit lätt att hitta en förståelse, säger Tommy Leifsson, delägare i Elon Växjö och Jönköping.
Och det kan behövas. Hållbarhet inom bostadsutveckling är ingen enkel sak. Med sitt massivträ-koncept har GBJ hittat ett sätt att sänka koldioxidavtrycket massivt. Användningen av betong (som är oerhört utsläppsdrivande) minskar drastiskt och trä i sig binder koldioxid och är 100 procent återvinningsbart.
Men med vitvaror är det inte lika enkelt.
– Å ena sidan lever vi i en tid när hållbarhet efterfrågas. Å andra sidan efterfrågas också ständigt nya funktioner och nya produkter när människor satsar alltmer på sina hem, säger Tommy.
Lösningen på dilemmat är att göra upp en noggrann plan för vitvarorna. En hög kvalitet måste hållas, så att produkten inte behöver bytas ut för tidigt. Samtidigt kan det vara rätt att byta, om alternativet är mer energisnålt.
– Vi vill alltid göra rätt val för kunden annars blir vi inte trovärdiga på lång sikt. Det innebär att ibland är valet faktiskt att vi vill reparera istället för att sälja något nytt, säger Tommy.
Rebecka instämmer och lyfter samtidigt in en annan aspekt:
– Om nya vitvaror kommer med ny teknik kan det vara ett lyft för hållbarheten, säger hon och nämner som exempel smarta kylskåp som håller reda på livsmedlen och därmed minskar matsvinnet.
Rebecka Dahlström, entreprenadingenjör på GBJ Bygg AB.