Staden som löste frågan om hyresrätter

I storstäderna finns en skriande brist på hyresrätter och studentlägenheter.

Men i Skövde har byggföretag och kommunen skapat en dynamisk marknad – bara i höst slås dörrarna upp till 132 nya studentlägenheter. Elonbutiken i Skövde levererade och installerade vitvaror från Elvita.

Skovdebostader Elvita1240x600

Drivande är Skövdebostäder som vunnit pris i branschtävlingar för sin fastighetsutveckling. Särskilt har satsningar på unga uppmärksammats. “Ungdomsbostäder till lågt pris och bra kvalitet”, löd omdömet när juryn på Fastighetsutvecklingsdagen tilldelade det kommunala bolaget en guldmedalj förra året.

Ett av byggföretagen som åtar sig projekt i staden är Skeppsviken. Bolaget hjälper alla typer av kunder med byggnation och byggservice – från bostäder och industri till offentlig sektor.

– Här i Skövde byggs det hyresrätter för alla. Allt från mer påkostade objekt med till exempel bänkskivor i sten till enklare ungdomslägenheter, säger Rikard Ingren, projekt på Skeppsviken.

Ett aktuellt projekt handlar just om bostäder till den unga generationen, nämligen 132 studentbostäder som byggs i regi av Skövdebostäder.

Rikard berättar att studentbostäder ställer särskilda krav på utförandet.

– En faktor handlar om utrymmet. Det gäller att optimera ytan så att kostnaden blir rimlig i slutändan, säger han.

Samtidigt ställer dagens studenter krav på kvalitet, precis som många andra målgrupper i samhället. De nya bostäderna fick därför en funktionell och modern design, med stora fönster som släpper in generöst med ljus. Ljusa parkettgolv matchar tonerna på kakel och väggfärg.

– Projektet har en allmänt hög standard. Bara för att vi riktar oss till unga kan vi inte dra ner på kvalitet och stilkänsla.

I den ekvationen är vitvarorna en viktig aspekt. Skeppsviken vände sig till Elonbutiken i Skövde, för att få hjälp med en helhetslösning till rätt pris.

Henrik Holmlind på Elonbutiken insåg att Elvita var rätt märke för studentbostäderna.

– Med Elvita kan vi erbjuda allt som studentköket behöver till ett rimligt pris, säger han. Förslaget gick vinnande ur striden.

Rikard Ingren på Skeppsviken berättar hur urvalet gick till:

– I studentbostäderna är vardagsrummet och köket samma rum, detta ställer höga krav på ljudnivån från vitvarorna. Henrik hjälpte mig att ta fram den bästa lösningen med tanke på ljudnivå, andra funktioner och installation. Där var Elvita ett självklart val, säger Rikard.

Projektet är nu avslutat och studenterna vid högskolan i Skövde har börjat flytta in, med start i augusti.